Heb je eigenlijk ooit écht goed gekeken naar die chocoladevlek op je pasgewassen trui of naar die beschimmelde boterham onderin je tas? De kleurcombinaties, structuren en patronen zijn eindeloos. Het zijn werelden op zich.
Lizan bestudeert deze werelden. Ze kijkt naar vorm, hoogteverschillen en analyseert de kleuren. Deze schat aan informatie zet ze om in tekeningen en patronen. Ze vormen de basis voor haar schimmelkunstwerken van wol. Die maakt ze door te ‘tuften’, een techniek waarmee je een streng wol met luchtdruk door een opgespannen doek blaast. De lengte van de wol kun je zelf bepalen door het eerder of later af te snijden.
Een perfecte manier om die eindeloze schimmelwerelden vast te leggen. Lizan verleidt je de schimmels van dichtbij te bekijken, ze te voelen, een interactie met ze aan te gaan.
Als je maar lang genoeg wacht beweegt alles om je heen. Je zou kunnen zeggen dat materiaal, net als jij, in leven is. Om sommige levens te kunnen volgen heb je een microscoop nodig. Er zijn ook kleine levens, zoals schimmels, die je met het blote oog kunt bewonderen.
Wie zegt dat je een vliegticket nodig hebt om op reis te gaan? Zo’n schimmelvlek lijkt net een landschap. Je kunt paden volgen langs wuivend gras richting bergtoppen, afdalen over rotsblokken naar een uitgestrekt meer. ‘Een enkele reis schimmel-universum alstublieft.’
Er zijn ontzettend veel schimmelsoorten en wetenschappers ontdekken nog elke dag nieuwe. Het Westerdijk Institute in Utrecht doet onderzoek naar schimmels. Ze zien de potentie die schimmels hebben om ingewikkelde problemen op te lossen. Zo kun je schimmels gebruiken om ziektes te bestrijden, maar ook in de landbouw en industrie. Het instituut heeft een enorme collectie. Benieuwd naar deze wereld? Bezoek hier hun website.
Welk werk zou je aan iemand cadeau willen geven?