Johannes Schwartz

Tiergarten

Russisch

Voor de serie Tiergarten legt Johannes voer voor dieren vast. Het gaat om het voer dat wordt gegeven aan de dieren in de dierentuin van Moskou.

Tafelmanieren

Mensen zijn zoogdieren. We komen uit de buik van onze moeder. Als we baby zijn drinken we meestal melk bij onze moeder. In die zin lijken we op bijvoorbeeld apen, katten, honden. Alleen zijn mensen heel ver ontwikkeld. We zijn naar de maan geweest, bouwen vliegtuigen en huizen, lossen ingewikkelde vraagstukken op. Mensen hebben zich ontwikkeld tot een beschaving. Eigenlijk bestaat die beschaving uit allerlei codes van hoe we met elkaar omgaan. Wat we wel en niet horen te doen. Dat is om te voorkomen dat het een totale bende wordt op aarde. Als er geen regels zouden bestaan zou het leven enorm onoverzichtelijk worden. Een van die gebruiken is dat mensen -meestal- met vork en mes eten. Je weet hoe het eruit ziet als dieren gevoerd worden in de dierentuin. Niet bepaald met mes en vork…

Dinerende dieren

Een gedachte-experiment: stel je voor dat dieren lijken op mensen. Dat ze een tafel zouden dekken en met mes en vork zouden eten. Of doe er een schepje bovenop. Zijn het chique dieren. Van adel misschien wel. Met wijnglazen van kristal, messenleggers en grote kandelaars op een hagelwit tafelkleed van damast. Niks geen geslobber van de grond zoals je in de dierentuin ziet. Zie ze zitten rond zo’n prachtig gedekte tafel.

Emoties

De foto’s uit de serie van Johannes gaan over gemengde gevoelens. Hoop, angst en zorgzaamheid. Dat gaat allemaal achter het idee van dierentuinen schuil. De dieren leven in gevangenschap. Ze leven in een staat tussen tam en wild in. Tammer dan de dieren die in het wild leven, maar wilder dan huisdieren.

Op zoek

Johannes zoekt het juiste beeld. Met hulp van de risograaf kan Johannes hetzelfde beeld meerdere keren kunnen afdrukken. Zo kan hij zien welke versie hij het best vindt. Verschillende kleurencombinaties leveren ook heel andere resultaten op. Als deze foto lichter zou zijn of juist donkerder gaf het meteen een andere sfeer.

Stippeltjeskunst

Als je wat beter kijkt zie je allemaal puntjes op deze foto. Dat lijkt een beetje op het pointillisme. Dat is een schildertechniek die vooral rond 1890-1900 werd gebruikt. Daarbij zet de kunstenaar allemaal stippen ongemengd op het doek. Het zijn allemaal puntjes, point in het Frans. Vandaar de naam pointillisme.

Amsterdam

Johannes wordt geboren in München en verlaat Duitsland om in Amsterdam aan de Gerrit Rietveld Academie te studeren. Aan deze academie is Johannes van 2004 tot 2010 hoofd van de afdeling fotografie.

In het wild

Met Tiergarten laat Johannes iets zien over tegenstrijdige emoties. De foto’s verklappen min of meer hoe mensen met de ontembare wildernis omgaan. 

Kijk eens anders

Wat gebeurt er als je heel dichtbij een kunstwerk gaat staan en daarna heel ver weg?

Hier staat de locatie waar je nu bent. Een enkele keer wijkt deze locatie af van je werkelijke positie.

Dit heeft geen gevolgen voor jouw tour. Alle kunst in deze zaal zit wel gekoppeld aan deze locatie. Kies dan via vrij rondlopen de zaal waar je bent.

 

BG 1 2 3