Alexandra Hunts

Ton

Feit en fictie

Vandaag de dag krijgen we ontzettend veel beelden te zien. Vaak denken we niet echt na bij het zien van al die beelden. Dat zou ook een beetje veel vragen van ons. De media schotelen ze ons voor en wij accepteren ze meestal. Die beelden zien we als de werkelijkheid. Hoe wij als mensen naar de werkelijkheid kijken wordt beïnvloed door het beeld dat we eerder hebben gezien. Op internet, televisie, in de krant. Alexandra houdt van de strijd tussen de menselijke blik, de ideeën van zijn omgeving en de werkelijkheid zelf. Het boeiendst vindt Alexandra de rol van kunst in de strijd tussen beeldvorming en media en de rol die kunst speelt.

Mobile à vent

Betekenis
Wat je op de foto ziet, lijkt op een mobile. Een mobile kan staan of hangen. Het is een beweeglijk kunstvoorwerp waarbij driedimensionale onderdelen gebruikt worden. Het woord mobile betekent beweegbaar, los, verplaatsbaar. Wat je op deze foto van Alexandra ziet, zou een mobile kunnen zijn. Mobiles worden tot de kinetische kunst gerekend. Dat is een kunststroming waarin beweging centraal staat. Als er iemand langs een mobile loopt gaat de mobile door de luchtstroom bewegen. Een andere beroemde kunstenaar die bekend is om zijn mobile kunstwerken in Alexander Calder. Zijn werk is onder andere te zien in het Gemeentemuseum in Den Haag.

Mobile als kunstvoorwerp
In de kunst wordt het woord mobile voor het eerst gebruikt in 1913. Dat is bij het kunstwerk Teminus mobile, Fietswiel in het Nederlands. Het is bedacht en gemaakt door Marcel Duchamp, een Franse kunstenaar.

Boven de wieg
De mobile wordt vaak gebruikt in de kinderkamer. Je hebt vast wel eens gezien hoe een kleine mobile voor de sfeer boven een kinderbed hangt. Meestal zijn dat simpele mobiles, die bestaan uit horizontale staafjes waaraan draadjes of andere versieringen vastgemaakt zijn.  

Alexandra over zichzelf

‘Ik ben als een beeldhouwer of installatiekunstenaar die fotografie als hulpmiddel gebruikt,’ zegt Alexandra. De informatie verandert en verschuift tussen analoog en digitaal, tussen tweedimensionaal en driedimensionaal.

Kunstprijs

In 2018 wint Alexandra de Hermine van Bers Beeldende Kunstprijs. De prijs bestaat uit een penning in een etui en een bedrag van 2500 euro. Het juryrapport vertelt dat het werk van Alexandra uitblinkt door subtiliteit en heel nauwkeurig is uitgevoerd. Verder wordt er in het juryrapport gezegd dat je niet meteen ziet hoeveel lagen er in Alexandra’s werk zit. Daar wordt aan toegevoegd dat je een rijkdom aan ideeën aantreft in haar werk. Je vindt die ideeën alleen als je je verdiept in de achtergronden.

Wereld in beweging

In haar werk richt Alexandra zich op de spanning tussen wetenschap en cultuur, werkelijkheid en fantasie. Alexandra ziet deze veranderingen als een grote bron van inspiratie. Ze gebruikt deze veranderingen en de ingewikkeldheid om de wereld van vandaag te laten zien.

Україна

Dit woord betekent Oekraïne. Alexandra is geboren in Lviv, een stad in Oekraïne. Toen ze naar Nederland emigreerde, woonde haar moeder hier al. Alexandra had toen al wel het uitzicht om aan de kunstacademie in Den Haag te studeren.

Nablijvende tekens

In de herfst zitten er littekens op de appelboom op de plaatsen waar de blaadjes hebben gezeten. Best een gek idee toch, zoveel littekens. Moet je je voorstellen hoeveel littekens de appels op deze foto hebben voortgebracht.

IJsbreker
Wat is jouw meest succesvolle truc?
Ton
Dit is de titel van het kunstwerk. Waarom denk je? Denk jij hierbij aan een jongensnaam of eerder aan een houten vat of honderdduizend euro? Of zou het misschien 1000 kilo zijn?
Kijk eens anders

Loop een stukje terug. Kies een kunstwerk waar je eigenlijk aan voorbij was gelopen. Geef het aandacht en ga op onderzoek uit. En was je eerste oordeel terecht?

Hier staat de locatie waar je nu bent. Een enkele keer wijkt deze locatie af van je werkelijke positie.

Dit heeft geen gevolgen voor jouw tour. Alle kunst in deze zaal zit wel gekoppeld aan deze locatie. Kies dan via vrij rondlopen de zaal waar je bent.

 

BG 1 2 3