Renzo Martens

Selfportrait by Djonga Bismar (Chocolate)

Geld

Sommige mensen zijn rijk. Maar er zijn nog veel meer mensen arm. Het geld is op een gekke manier verdeeld in de wereld. Daardoor zijn de verschillen zo groot. Dat is met eten trouwens precies zo. In rijke landen wordt eten weggegooid terwijl mensen in arme landen soms sterven van de honger. Sommige mensen uit rijke Europese landen verdienen geld aan de armoede in Afrika. Er zijn zoveel dingen te zeggen over geld. En over hoe Europa en Afrika met elkaar omgaan. Het kunstproject van Renzo Martens gaat hier over.

Opschudding

Renzo heeft een film gemaakt met als titel: Enjoy poverty. Dat betekent: geniet van armoede. Twee jaar lang filmt Renzo mensen in het binnenland van Congo. Want dat is een van de armste gebieden ter wereld. Het is ook een gevaarlijk gebied omdat er veel geweld is. Mensen reageerden heftig op de film.

Zo zielig mogelijk

Renzo legt aan de Afrikaanse fotografen uit dat Europeanen graag drama willen zien. Dingen die om te huilen zijn. Zoals uitgehongerde kinderen en gebieden vol gevaar.

Streepjes

Zie je die streepjes op de kunstwerken? Dat komt doordat de mal van dit werk gemaakt is aan de hand van een 3D printer. 

Kijk eens anders

Kies één werk uit dat je niet interessant vindt. Waarom eigenlijk niet? Doe eens wat onderzoek naar dit werk, blijf je bij je mening of is er toch een deur geopend?

Hier staat de locatie waar je nu bent. Een enkele keer wijkt deze locatie af van je werkelijke positie.

Dit heeft geen gevolgen voor jouw tour. Alle kunst in deze zaal zit wel gekoppeld aan deze locatie. Kies dan via vrij rondlopen de zaal waar je bent.

 

BG 1 2 3