Michael Stubbs

Untitled (Cream)

Leven na de dood

Dit schilderij maakt Michael een paar maanden nadat hij is afgestudeerd aan kunstacademie Goldsmiths in Londen. Hij maakt het als een reactie op de het idee dat schilderkunst dood is. Schilderkunst was een tijd lang uit de mode. Met dit kunstwerk laat Michael zien dat je juist wel iets kunt maken met verf. Michael blaast de schilderkunst nieuw leven in.

Gastronomie als kunst

Sommige schilderijen van Michael zien eruit als banket. Ze lijken eerder het resultaat van een bakker dan van een beeldend kunstenaar. Michael maakt niet alleen schilderijen die eruitzien als taarten. Ook maakt hij foto’s die eruitzien als bruidstaarten. Alsof Michael je wil verleiden met zijn zoete lekkernijen. De verf die Michael gebruikt verandert als het ware in voedsel. Misschien wekt het iets bij je op. Wil je het aanraken of eraan ruiken. Krijg je de neiging om er een hap van te nemen. Michael onderzoekt zijn materiaal vol nieuwsgierigheid, wat je terugziet in zijn kunstwerken. Hij experimenteert bijvoorbeeld ook met spuitverf in een kitpistool.

Soorten room

Room is het vette gedeelte van melk. Het zit vaak op taartjes (vaak vermengd met suiker) of als extra toevoeging aan de koffie.
Soorten room verschillen van elkaar. Vooral het vetpercentage onderscheidt de soorten room van elkaar. Slagroom heeft een vetgehalte van minsten 35% en maximaal 40%. De room is vrij dun van structuur en wordt door het kloppen met een garde stijf. Hoe langer je klopt, hoe stijver de room wordt. Als je maar lang genoeg klopt wordt het boter.
Single cream is minder vet dan slagroom, het bevat 18 tot 20% vet. Het schift eerder dan slagroom omdat het minder vet is dan slagroom. Je moet daarom opletten als je het gebruikt in een warm gerecht. In de Nederlandse supermarkt vind je single cream onder de naam koksroom. Soms wordt het ook wel kookroom genoemd.
Double cream is vetter dan slagroom: 48% vet. Het is daardoor dikker dan slagroom en je kan het niet krijgen in Nederland. Als je het toch wil gebruiken kan je een mengsel maken van 1 deel mascarpone en 2 delen slagroom.
Dan heb je ook nog clotted cream (55% vet), het is bekend door de combinatie scones met jam. Clotted cream heeft een veel dikkere structuur dan de room die wij kennen. Het lijkt een beetje op mascarpone. Clotted cream krijg je door volle melk urenlang te koken en de dikke stukken die boven komen drijven eraf te scheppen.
In Engeland is het heel geliefd, in Nederlands is het steeds beter verkrijgbaar. Bij sommige supermarkten en groothandels is het te koop.

Vet veel room

Hier volgen de soorten room die bestaan: slagroom, Crème Chantilly, double cream, halfroom, kookroom, banketbakkersroom, spuitroom, koffieroom, crème fraiche, sour cream, roomijs, zure room. Roomsoorten zonder melk zijn kokosroom, sojaroom, kunstroom.

Voedsel met room

Roomboter, roomhoorn, roomijs, roomkaas, roomsoes. Allemaal etenswaren met room. En natuurlijk roomservice. O nee, dat is iets anders.

Sterk vergroot beeld

Als je door de lens van een microscoop kijkt, komt er een hele wereld tevoorschijn. Wat je ziet is een vergroting van hetgeen je eronder hebt gelegd. Dat kan van alles zijn, een haar of een insect bijvoorbeeld. Dit kunstwerk zou de weergave kunnen zijn van iets wat je onder een microscoop bekijkt.

Lookalike

Er is een kunstwerk van Michael dat sterk op dit kunstwerk lijkt. Het verschil is dat het gekleurd is: rood en roze.

Calorierijk kunstwerk

Stel je voor dat je deze kunst kan opeten. Het is niet bepaald een mager hapje. De gemiddelde slagroomtaart telt 299 calorieën per 100 gram.

Ronde kubus

Dit kunstwerk is vierkant en rond tegelijk. De toefjes slagroom zijn in een cirkelvorm aangebracht op het doek. Het werk als geheel is vierkant.

Heel Holland Bakt

Je kent het programma vast wel. Elk seizoen strijden 10 Nederlanders om de titel ‘beste thuisbakker van Nederland’. De jury uit het bakprogramma bestaat uit banketbakker Robèrt van Beckhoven en schrijfster Janny van der Heijden. De eerste 3 seizoenen werd het gepresenteerd door Martine Bijl. Toen nam André van Duin het over.

Rijk en romig

‘De room is van de melk,’ is een spreekwoord. De tijd van welvaart is voorbij, betekent dat. Waarschijnlijk is het spreekwoord ontstaan doordat room een luxeproduct is en vooral was.

Streven naar het grootse

De barok is een kunststijl die begint in Rome in ongeveer 1600. De stijl loopt af rond 1750. De barok streeft naar het grootse en het goddelijke. Het Franse woord 'baroque' is afgeleid van het Portugese woord ‘barroco’ of Spaans ‘barrueco’, wat 'onregelmatig gevormde parel' betekent. Het is niet bekend of het via Latijn of Arabisch is ingevoerd in de taal. De barok gebruikt overdreven beweging en duidelijk aanwijsbare details voor het creëren van spanning, drama, uitbundigheid en grootsheid. De barok komt tot uiting in beeldhouwkunst, schilderkunst, architectuur, literatuur, dans, theater en muziek. Dit kunstwerk heeft een beetje een barokke stijl, ook al komt het uit de moderne tijd. Door de gedetailleerde toefjes slagroom en het overdadige heeft het de weelderigheid van een barok kunstwerk.
Tegelijkertijd heeft dit kunstwerk ook kenmerken van de abstracte Nul-beweging. Deze groep werd gevormd in 1960 en bestond tot 1965. De werken van die groep zijn anti-schilderkunstig. Bepaalde kenmerken van dit kunstwerk zijn typisch voor de Nul-beweging. De herhaling van de toefjes bijvoorbeeld en het gebruik van één kleur voor het kunstwerk zijn zulke kunstwerken.

Een taart bouwen

Aan programma’s als Heel Holland Bakt zie je dat het maken van banket een kunst is. Je moet heel nauwkeurig zijn, alles goed afwegen en weten waar je mee bezig bent. Anders kan je baksel mislukken. Een taart is een bouwwerk. Als je het goed wil doen krijg je verschillende structuren. Knapperig, zacht, het moet stevig zijn en aantrekkelijk zijn om naar te kijken. Er zijn allerlei mogelijkheden. Voor het maken van een mooie taart zijn er allerlei attributen. Een Star Savoy Nozzle spuit bijvoorbeeld. Dat is een tuutje waarmee je room op een mooie manier op de taart kan aanbrengen, zoals op dit kunstwerk. Een ander instrument is een glaceermes. Daarmee kan je een taart glad strijken.
Je kan een taart airbrushen met kleurstof of er een glaçage over gieten. Je kan een taart bekleden met rolfondant of marsepein, je kan hem overgieten met een chocolade ganache.

Mooi kapsel

Het klinkt misschien vreemd, maar taarten hebben een kapsel. De stapel doeken in dit kunstwerk vormt het kapsel. Een taartkapsel is een luchtig cakebeslag. Zo’n kapsel is gemaakt van biscuitdeeg en maak je zonder boter. Bloem, suiker, eiwitten en eidooiers (allebei op kamertemperatuur) gaan er wel in. 

Dag op het strand

Mensen genieten al eeuwen van het strand. Het is tijdloos. Door de duinen lopen, zonnen, zwemmen, door de branding struinen. En... zandtaart maken! Met plastic vormpjes. Je versiert het met schelpen en het resultaat is een taart die lijkt op een echte.

IJsbreker
Ben jij een liefhebber van een taart met eindeloos veel lagen en room, of van een subtiel Frans taartje met dunne bodem?
Kijk eens anders

Beschrijf de kunstenaar aan de hand van het kunstwerk. Wat voor een type zou dit gemaakt hebben?

Hier staat de locatie waar je nu bent. Een enkele keer wijkt deze locatie af van je werkelijke positie.

Dit heeft geen gevolgen voor jouw tour. Alle kunst in deze zaal zit wel gekoppeld aan deze locatie. Kies dan via vrij rondlopen de zaal waar je bent.

 

BG 1 2 3