Lorenzo Vitturi

Red #1

Overblijfselen

Lorenzo komt al jaren elke dag op de markt in Dalston, als hij besluit er kunst van te maken. Het leven wordt gevierd op deze markt, met alle dynamische gesprekken en gebeurtenissen. De energie hier is niet te stoppen. Daardoor ziet hij hoe de plaatselijke bevolking leeft, er geld verdiend wordt en hoe snel de markt verandert. Dat brengt Lorenzo op het idee om de markt te fotograferen. Voor de markt onherkenbaar verandert.

Smeltkroes van culturen

De Ridley Road Market in Dalston is in Oost-Londen. Er komen mensen uit veel verschillende culturen samen. Zij geven met elkaar een zeldzame combinatie. Doordat al deze mensen zo verschillend zijn en bij elkaar komen ontstaat er een energieke plek. Het resultaat is kleurrijk.

Jan Henderikse

Net als Jan Henderikse, wiens werken naast dit werk hangen, gebruikt Lorenzo onderdelen die hij vindt op de markt. Ook al doet hij dat op een heel andere manier dan Jan.

Opwaardering van een buurt

Lorenzo ziet de markt snel veranderen. De buurt wordt rijker. Er komen hippe winkels en veel horeca waar mensen op het terras zitten. Dat wordt gentrificatie genoemd. Steeds meer mensen willen in zo’n buurt wonen omdat het er mooier en gezelliger wordt. Uiteindelijk moeten de mensen die er vandaan komen vaak weg. Door de gentrificatie worden de huren steeds hoger. Daardoor kunnen de mensen die er vandaan komen vaak de huur niet meer betalen, het wordt te duur. In veel steden zie je dat gebeuren. Een voorbeeld daarvan zie je in de Amsterdamse Jordaan. Vroeger een echte volksbuurt, tegenwoordig een geliefde en dure plek om te wonen.

Hergebruik

Lorenzo verzamelt voorwerpen van de markt en laat ze rotten. Daarna manipuleert hij ze met pigmenten of haalt hij ze uit elkaar. Vervolgens herschikt Lorenzo ze tot tijdelijke sculpturen. Hij maakt composities waarin hij het overgebleven marktmateriaal fotografeert voor en na hun instorting. 

Wat afval zegt

Al jarenlang oefent afval een aantrekkingskracht uit op kunstenaars. Afval zegt iets over wat het inhoudt om mens te zijn, over hoe we naar de dingen kijken. In welke tijd we leven. Wat de een afval vindt, kan de ander misschien wel goed gebruiken. Lorenzo fotografeert de resten van de markt tegen een achtergrond van afgedankt marktmateriaal. Zo is het afval toch nog ergens goed voor. 

Nieuwe wereld

WALL-E is een kinderfilm uit 2008 van Pixar Animation Studios. In dit verhaal hebben mensen de aarde verlaten omdat ze niet meer kunnen leven tussen de puinhopen die ze zelf veroorzaakt hebben. Een kleine robot genaamd WALL-E heeft als enige gezelschap een kleine kakkerlak. Je kunt de film zien als een waarschuwing. Wie weet heb je wel eens filmpjes gezien van plastic soep in de oceaan.

Maak, vernietig, leef

Lorenzo legt de voortdurende cyclus van productie, vernietiging en recreatie vast. Die kringloop vormt de kern van het leven op aarde. Het gaat eigenlijk over de levensloop van voorwerpen en in breder perspectief mensen.

Kijk eens anders

Hoe ziet het atelier van deze kunstenaar er uit? Netjes, rommelig?

Andere producten die mogelijk iets voor u zijn!

Hier staat de locatie waar je nu bent. Een enkele keer wijkt deze locatie af van je werkelijke positie.

Dit heeft geen gevolgen voor jouw tour. Alle kunst in deze zaal zit wel gekoppeld aan deze locatie. Kies dan via vrij rondlopen de zaal waar je bent.

 

BG 1 2 3