Bas Jan Ader

Untitled (Tea Party)

Minibootje
Het bootje waarmee Bas Jan Ader de oceaan op gaat is klein. Zelfs zo klein dat het bootje een klomp wordt genoemd.
Geheimzinnige verdwijning
Bas Jan Ader is in een bootje de oceaan op gegaan. De tocht die hij maakte was onderdeel van een groot kunstwerk. Dat kunstwerk heet: In Search of the Miraculous. Bas Jan Ader is nooit teruggekomen.
Magneet
Ook al klinkt het een beetje gek, dood zijn is vaak goed voor een kunstenaar. Of eigenlijk, voor zijn kunst. Als de kunstenaar sterft raken mensen meestal sneller betoverd door zijn werk. Dat wist Bas Jan ook. Hij wordt een beetje een mythe. Een kunstenaar die jong sterft werkt als een magneet. Het trekt mensen aan.
Vriendschap
Bas Jan Ader zat met Ger van Elk op de kunstnijverheidsschool. Zo werd de Rietveld Academie vroeger genoemd. Ger zit ook in de collectie van het LAM.
Verbinding

Een beroemde Franse kunstschilder is Yves Klein. Hij maakte ook foto’s. Eentje daarvan heet: sprong in de leegte. De kunstwerken lijken een beetje op elkaar.

Deel van de foto 'Sprong in de leegte' van Yves Klein

Naar de grond

Bas Jan dacht heel vaak na over vallen. Daar gaat zijn kunst vaak over. Mensen die vallen. Bas Jan heeft allemaal spannende zwart-wit films gemaakt over vallende mensen. Rollend van het dak, de gracht in fietsend, bungelend aan een boomtak. ‘Het lichaam van de kunstenaar als zwaartekracht, maakt hem tot meester van zichzelf,’ zegt Ader. Wat zou hij daarmee bedoelen?

IJsbreker
Welke val ben je met open ogen ingetuind?
Kijk eens anders

Beschrijf de kunstenaar aan de hand van het kunstwerk. Wat voor een type zou dit gemaakt hebben?

Hier staat de locatie waar je nu bent. Een enkele keer wijkt deze locatie af van je werkelijke positie.

Dit heeft geen gevolgen voor jouw tour. Alle kunst in deze zaal zit wel gekoppeld aan deze locatie. Kies dan via vrij rondlopen de zaal waar je bent.

 

BG 1 2 3