Ed Atkins

Untitled

Tuimelende personages

Baby's, mannen in pak, gezichten van allerlei mensen die als plakken worst op de boterham terecht komen. Al die figuren vallen uit de lucht. Er is van alles aan de hand in dit kunstwerk. Mensen die op brood afdalen en dan ook nog eens worden onder gespoten met saus. 

Politiek

De Britse vlag kun je zien als een politiek signaal. Een vlag is altijd verbonden aan een land en daarmee aan een bevolking. Zou de Engelse vlag gekozen zijn door Ed vanwege Brexit? Het uittreden van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie is een belangrijke gebeurtenis. Het laten zien van de vlag kan ook een algemener zijn. Een nationalistische gedachte van Ed, die tenslotte zelf uit Engeland komt.

Eten of gegeten worden

In de natuur eet je zelf of je wordt door een ander gegeten. Als mensen in een westers land zijn we dat misschien een beetje vergeten. Als we naar de supermarkt fietsen om koffie te kopen, denk je niet: ik kan elk moment gedood worden. We hebben de natuur bedwongen en naar onze hand gezet. Maar voor veel dieren is dat anders. Zij zijn vooral bezig met hun basisbehoeften. Jagen, eten, poepen, slapen. De mens is zo sterk geëvolueerd dat ze best ver van de natuur verwijderd is geraakt. Dat geldt misschien wel nog meer voor mensen die in de stad wonen en daar bijna nooit vandaan komen. Sommige kinderen weten niet eens meer dat melk uit een koe komt…

Amsterdam

Ed heeft zijn eerste solotentoonstelling in Nederland in 2015. Het Stedelijk Museum Amsterdam presenteert Recent Ouija. In de benedenzaal -in de nieuwbouw- laat Ed zijn enorme videobeelden, geluidswerken, collages en tekeningen zien. En horen, natuurlijk. De zaal is niet kinderachtig, de totale oppervlakte telt 1100 vierkante meter.

Waar kijk jij naar?

Voor elk kunstwerk geldt dat iedereen het op een andere manier bekijkt. Dat komt onder andere doordat iedereen een eigen geschiedenis heeft. De één kent veel verhalen uit de bijbel, de ander is vaak naar de schouwburg geweest en weer een ander kwam bij zijn vader of moeder in de fabriek. Door wat je hebt meegemaakt leg je persoonlijke verbanden bij het zien van kunst. Die verschillen in achtergrond bepalen voor een deel hoe je naar iets kijkt. Dit werk van Ed kun je vreselijk vinden. Een hele berg baby's die over elkaar heen vallen. Maar je zou het omhoog en omlaag gaan ook kunnen zien als een dans of choreografie. Wie weet kun je er ook een reclamespot in zien. Of een lofzang, of juist een waarschuwing.

Bio-industrie

De mensen die op een soort machinale manier op de boterham worden gekieperd, doen een beetje denken aan de veehouderij. Maar daar zijn we min of meer aan gewend. Als we mensen zien die op een boterham worden gedaan, denken we al snel dat ze worden opgegeten. Dat vervreemdt. We eten nou eenmaal heel veel, maar liever niet elkaar… Op kannibalisme rust nog altijd een taboe.

Neer en op en neer

Het eten en de mensen, alles in dit werk veert omhoog en omlaag. Alsof ze in een heftige attractie zitten. Soms zweeft alles even, staat de tijd stil. En dan komen ze weer in beweging. Het zit vol dynamiek en onverwachte wendingen.

Eetgeluiden

Je hoort de saus die over de mensen in dit videowerk wordt gespoten. Je hoort soms ook het geluid dat iemand maakt die aan het eten is. Sommige mensen vinden dat niet zo prettig. Misschien geldt dat wel voor jou. Er bestaan ook mensen die er absoluut niet tegen kunnen. Zij hebben een psychische stoornis: misofonie. Dat betekent letterlijk haat van geluid. Iemand die aan misofonie lijdt ervaart bij het horen van smakken, slikken of afbijten walging. Diegene heeft bij het horen van zulke eetgeluiden intense gevoelens. Niet alleen walging, maar ook irritatie of woede kan zo iemand krijgen.
Het is niet duidelijk hoe misofonie ontstaat. Meestal komt de aandoening op als iemand tussen de 8 en 12 jaar oud is. Als iemand misofonie heeft kan dat grote gevolgen hebben op zijn leven. Zonder dat ze het willen wordt hun aandacht naar de eetgeluiden toe getrokken. Ze willen de intense emoties ontlopen. Patiënten met misofonie worden geprikkeld door situaties en mensen die triggers veroorzaken. Een trigger zet zo’n emotie in gang. Het is in dit geval een geluid doordat iemand eet. Mensen met misofonie kunnen zichzelf gaat opsluiten en etentjes en andere afspraken waarbij gegeten en gedronken wordt uit de weg gaan. Iemand kan zelfs in sociaal isolement terecht komen, volledig vereenzamen.

Variant

Er is zo ontzettend veel te zien en te zeggen over dit werk. Dat vind jij vast ook. Baby's, mannen in pak, spijkerbroeken, sla en boeken, spuitende sauzen, beweging omhoog en omlaag. Zoals je in het LAM kunt zien zijn er allerlei verschillende manieren en vormen om kunst te maken. Schilderen, tekenen, een video maken, een beeld maken, een geluidsopname maken. Ook zijn er tussenvormen, zoals een schilderij waarop geborduurd wordt. Dan gebruikt de kunstenaar verf en stof. Stel je eens voor dat Ed -of een andere kunstenaar- de elementen uit deze video gebruikt. En dan geen video maakt, maar een ander soort kunstwerk. Hoe zou zo’n werk eruitzien?

Ping

Af en toe hoor je de liftbel in dit videokunstwerk. Of is het een magnetron belletje?

Liever geen kunstenaar

Ed zijn moeder is lerares tekenen op een middelbare school en zijn vader grafisch ontwerper. Beiden zeer getalenteerde kunstenaars volgens Ed. 

Hij was zelf helemaal niet van plan om kunstenaar te worden, hij was meer geinteresseerd in literatuur en muziek. Pas bij het maken van videokunst realiseert hij dat hij hierin de liefde voor de drie kan combineren. 

Een kijkje in de keuken

Neem een kijkje in de studio van Ed. Klik hier om te zien waar hij dit kunstwerk heeft gemaakt. 

Kijk eens anders

Over welk kunstwerk zou je een verhaal kunnen schrijven?

Hier staat de locatie waar je nu bent. Een enkele keer wijkt deze locatie af van je werkelijke positie.

Dit heeft geen gevolgen voor jouw tour. Alle kunst in deze zaal zit wel gekoppeld aan deze locatie. Kies dan via vrij rondlopen de zaal waar je bent.

 

BG 1 2 3