Michal Kruger

Vetkoek Paleis

Intro
Herken je het gebouw?
Oliebol
Heb jij al weleens een vetkoek geproefd? Het is het platte, Zuid-Afrikaanse nichtje van de oliebol. Een recept van meel, bakpoeder en melk. Deze gouden, gefrituurde deegballetjes worden gegeten met currygehakt, of lekker zoet: met boter en honing.
Kinderlijke herinneringen
Kunstenaar Michal Kruger (1994, Johannesburg, Zuid-Afrika) denkt bij Vetkoeken aan Ellen. Ellen woonde bij zijn grootmoeder in Zuid-Afrika, en hielp haar met het huishouden. Niet omdat zij de allermooiste Vetkoeken maakte, maar juist omdat deze koeken altijd nét een beetje mislukten.
TV-serie
De titel: Vetkoek Paleis refereert aan een populaire Afrikaanse sitcom met dezelfde naam: Vetkoekpaleis. In 1996 kwam de eerste aflevering op tv. Heel Zuid-Afrika werd verliefd op één van de personages: serveerster Boeboe van restaurant Vetkoek Paleis.
Paleis
Herken je het gebouw in deze tekening? Precies, het Nederlandse Koninklijke Paleis op de Dam in Amsterdam! Deze is gemaakt van Vetkoek. Alleen voor de grote honger…
Kleur bekennen
Vergelijk de kleuren uit het kunstwerk eens met die van de Zuid-Afrikaanse vlag: geen toeval! Net als de vlag is het kunstwerk een mix van Zuid-Afrika en Nederland.
Vlag
In de vlag van Zuid-Afrika zie je het rood, wit en blauw van de Nederlandse en Britse vlag. Zuid-Afrika was ooit een kolonie van Nederland en later van Groot-Brittannië. De kleuren geel, zwart en groen komen van het Afrikaans Nationaal Congres.
Nieuwe betekenis
De vlag van Zuid-Afrika is misschien jonger dan je denkt: hij werd in 1994 in gebruik genomen, als symbool voor nieuwe, betere tijden. De kleuren zouden geen betekenis hebben, maar hebben inmiddels een nieuwe lading gekregen: - Het rood symboliseert het bloed - Het blauw komt van de blauwe luchten - De groene kleur is het symbool voor het land Zuid-Afrika - Het zwart vertegenwoordigt de zwarte Zuid-Afrikanen - Het wit vertegenwoordigt de blanke Zuid-Afrikanen - Het geel staat voor het goud dat te vinden is in Zuid-Afrika
Voor de vorm
En het liggende Y-teken? Die is zeker niet voor de vorm gekozen. Twee lijnen komen samen en worden samen één. De vorm staat voor één natie.
Wie ben jij?
De kunstenaar mixt stereotypes en symbolen uit verschillende culturen. Bepaalt je geboorteland wie je wordt en bent? Wat is cultuur eigenlijk?
Kijk eens anders

Noem iets wat je mooi en iets wat je minder mooi vindt aan het kunstwerk.

Andere producten die mogelijk iets voor u zijn!

Hier staat de locatie waar je nu bent. Een enkele keer wijkt deze locatie af van je werkelijke positie.

Dit heeft geen gevolgen voor jouw tour. Alle kunst in deze zaal zit wel gekoppeld aan deze locatie. Kies dan via vrij rondlopen de zaal waar je bent.

 

BG 1 2 3