Peim van der Sloot

What you see is what you get (0,40)

Sticker
Als iemand een kunstwerk koopt in een galerie, wordt er een rood stickertje naast dat werk geplakt. Zo weet iedereen dat het verkocht is. Dat stickertje inspireerde Peim. Sindsdien maakt hij ‘schilderijen’ met stickertjes.
Prijssticker
Niet alleen hoe het stickertje eruit ziet inspireert Peim. Ook waar het stickertje voor staat. Voor Peim staat die voor de kunstmarkt. Hij vraagt zich af waarom sommige schilderijen miljoenen kosten en sommige schilderijen maar 50 euro. Wie bepaalt hoeveel een schilderij kost?
Prijs
Veel van het werk van Peim gaat over wat kunst kost. Zo verkoopt hij zijn kunst op bijzondere manieren. De prijs van een kunstwerk werd bijvoorbeeld bepaald door aan een rad van fortuin te draaien. Of de prijs was gebaseerd op het aantal volgers wat Peim op dat moment op Instagram had. Bij een ander werk konden mensen zelf bepalen wat ze voor het kunstwerk over hadden. Peim verdiende met dat werk onder andere een jaar lang gratis eten voor zijn kat, een weekend in een vakantiehuisje en een sushidiner voor vier personen.
Award
De bijzondere manieren waarop Peim zijn kunst verkoopt werken goed. Peim won daarmee in 2021 de Art Entrepreneur Award. Dat is de eerste ondernemersprijs voor kunstenaars in Nederland, geïnitieerd door het LAM museum.
Optelsom
Dit werk gaat ook over de prijs. Hoe duur de ‘schilderijen’ zijn kun je namelijk zien. Het staat er gewoon op.
Verschil
De prijs van elk werk is de optelsom van alle stickertjes. De patronen zijn hetzelfde maar omdat het ene werk is gemaakt met prijsstickers van 0,40 cent is die duurder dan het werk met stickers van 0,30 cent.
Serie
Peim heeft een serie van deze kunstwerken gemaakt. Elk volgend schilderij wordt met 0,10 cent duurdere stickers gemaakt. De hele serie lijkt dus op elkaar maar verschilt enorm in prijs.
Herkenbaar
Je herkent de stickertjes op het schilderij vast wel. Ze staan vaak op producten in de supermarkt. De prijs van eten verschilt ook heel erg. In de ene winkel kan iets veel goedkoper zijn en sommige producten zijn heel duur zonder echte reden.
Bonbons
Zo was er ooit een onderzoek naar de prijs van bonbons. Er lagen 3 dezelfde doosjes bonbons in de supermarkt. Alleen de prijs was verschillend. En wat bleek? Mensen kochten de duurste bonbons. Bonbons zijn een luxe product, dan wil je dus de allerbeste kwaliteit.
Saffraan
Het duurste voedsel ter wereld? Saffraan. En de duurste saffraan komt uit de Kashmir vallei. Een kilo van die specerij kost meer dan 10 000 euro. Daar komen witte truffels of kaviaar niet eens bij in de buurt.
Handgeplukt
Saffraan is zo duur omdat het heel veel werk kost. Saffraan zijn de stampers van een bepaalde soort krokus die alleen in een bepaalde periode op een bepaalde plek groeit. Elke bloem heeft 3 stampers die allemaal met de hand geplukt moeten worden. Je kunt nagaan hoeveel bloemen en hoeveel tijd er nodig is om een kilo van de rode draadjes te verzamelen. Gelukkig heb je in een gerecht vaak maar een klein plukje nodig.
Duizelig
Door alle felgekleurde stickerstjes lijkt het beeld wel te dansen. Als je er lang naar kijkt wordt je er duizelig van. Veel van de sticker schilderijen van Peim hebben dat effect. Door de stickers in geometrische patronen te plakken lijken de beelden te bewegen.
Chaos
De stickertjes zijn heel keurig opgeplakt. Toch lijken ze ook kriskras door elkaar heen te staan. Vind je het een rustig of een chaotisch beeld?
Meditatie
Bij grote sticker schilderijen is Peim soms wel een paar dagen een het plakken. Stickertje voor stickertje bouwt hij langzaam het beeld op. Het is een soort meditatie voor Peim. Hij wordt er lekker rustig van.
Kijk eens anders

Kun je je voorstellen hoe het kunstwerk gemaakt is. Had je erbij willen zijn?

Andere producten die mogelijk iets voor u zijn!

Hier staat de locatie waar je nu bent. Een enkele keer wijkt deze locatie af van je werkelijke positie.

Dit heeft geen gevolgen voor jouw tour. Alle kunst in deze zaal zit wel gekoppeld aan deze locatie. Kies dan via vrij rondlopen de zaal waar je bent.

 

BG 1 2 3