Ron Mueck

Woman with Shopping

Levensverhaal

Kun je het levensverhaal van deze vrouw bedenken? En: hoe zou ze heten? Vind je haar een Miranda, Sophie of eerder Annemiek? Heeft ze een man of is hij weggelopen? Zijn ze gescheiden? Misschien is ze wel streng gelovig, zit ze regelmatig in de kerk...

Je kunt haar levensverhaal zelf bedenken. En het bespreken met iemand anders. Hebben jullie dezelfde ideeën over haar?

Onder de huid
Zie je wat zich afspeelt onder het huidoppervlak? Van de moeder, maar ook bij de baby. Dat adertje bij de slaap bijvoorbeeld.
De boodschappentassen

Zie je het flesje wijn dat in de boodschappentas zit? Alcohol verdooft. Zeker als je een paar glazen drinkt. Soms val je makkelijker in slaap na het drinken van een glas wijn. Misschien heeft de vrouw het nodig.

Wat zie je nog meer voor boodschappen in de tas als je door het plastic gluurt? Al is het heel verleidelijk, je mag de kunst niet aanraken! Het is heel erg kwetsbaar. Daarnaast zorgen de zuren en vetten op je huid voor zichtbare en onzichtbare schade aan de kunst. 

Door mensenhanden gemaakt

Dit beeld van de moeder en haar kind is door Ron gemaakt, door zijn handen. Kun je je dat voorstellen, als je ziet hoe levend ze er allebei uitzien?

Dagen, weken, maanden moet Ron in zijn atelier aan het werk zijn geweest. Om dit kunstwerk te laten worden wat het nu is. Twee mensen die van vlees en bloed lijken. Waarvan je je bijna kunt voorstellen dat je ze tegenkomt op straat.

Verwaarlozing
Zie je alle stoppeltjes boven haar enkels? Normaal gesproken scheert ze haar benen. Maar daar is de laatste dagen niets meer van gekomen.
Mueck
Hoe zou je Ron’s achternaam uitspreken? Mjoek? Mjuuwk? Mjuwek? Muuk?
Wat zegt de baby?
En de vraag van het kind: krijg ik aandacht? Of zegt het: gaat het wel goed, mama? Wil je mij eten geven? Wat denk jij dat het kind nodig heeft? Is het een jongetje of een meisje?
Poppenspel

Ron Mueck is de zoon van twee speelgoedmakers. Daarom ziet hij als kind vaak speelgoed om zich heen. Zoals poppen.

Ron raakt als kind betoverd door de poppen die zijn ouders maken. Ze worden meer voor hem dan poppen alleen. Het zaadje om beeldhouwer te worden wordt al vroeg geplant.

Een mens of een beeld?

De stijl van de beelden die Ron Mueck maakt, wordt hyperrealistisch genoemd. Dat betekent dat de beelden superecht lijken. Alsof je naar mensen kijkt die je gewoon in de supermarkt of in de trein kunt ontmoeten.

Alleen maakt Ron zijn beelden groter of juist kleiner dan echte mensen. Hij houdt van beelden die heel groot of juist klein zijn. Normale mensen zie je al de hele dag door.

Ze kan niet meer
Deze vrouw is net moeder geworden. Maar ze eet geen beschuit met muisjes om te vieren dat haar baby is geboren. Ze komt net terug van de supermarkt. Wat roept ze in je op? Stel je voor dat ze je buurvrouw is, zou je dan thee met haar willen drinken?
Wie zijn die andere twee?

In museum Voorlinden in Wassenaar, staat ook een beeld van Ron Mueck. En wel twee oudere mensen onder een parasol. Zij zijn juist heel groot.

Misschien is het wel familie van deze vrouw met haar baby? Misschien zijn het wel haar ouders of haar oom en tante? Of opa en oma? Wassenaar is tenslotte maar 22 kilometer van Lisse.

Bijna een spook
Je kent Madame Tussauds vast wel. Daar staan beelden van beroemde mensen. Madame Tussauds wil beroemde fotomodellen en popsterren zo mooi mogelijk maken. Alsof ze perfect zijn. Dat wil Ron Mueck niet. Hij wil ze juist zo echt mogelijk maken, niet perfect.
Totale koorts

Het idee is dat een vrouw die net moeder is geworden, zielsgelukkig is. Maar dat is vooral een idéé. Een sprookjesachtige voorstelling van zaken.

Haar klieren geven hormonen af die haar gelukkig moeten maken. Maar als je kijkt naar de blik van deze vrouw zie je iets heel anders. En de baby wil dolgraag de aandacht van moeder. Maar ziet ze eruit alsof ze die ook gaat geven?

Hoe kwam Ron op het idee voor dit beeld?

Ron Mueck komt op het idee voor dit beeld als hij in de auto zit. Zijn vrouw en hij staan bij een stoplicht. In een flits komt er een voetganger voorbij. Een moeder met een baby op haar buik. Ze staat te wachten om de straat over te steken. Het beeld raakt Ron. Zijn vrouw zit achter het stuur. Hij zoekt snel iets waarop hij een schets kan maken. Het stoplicht springt op groen. Het begin van een nieuw kunstwerk is geboren.

IJsbreker
Wat is jouw vroegste herinnering?
Kijk eens anders

Beschrijf de kunstenaar aan de hand van het kunstwerk. Wat voor een type zou dit gemaakt hebben?

Hier staat de locatie waar je nu bent. Een enkele keer wijkt deze locatie af van je werkelijke positie.

Dit heeft geen gevolgen voor jouw tour. Alle kunst in deze zaal zit wel gekoppeld aan deze locatie. Kies dan via vrij rondlopen de zaal waar je bent.

 

BG 1 2 3