Boeddha was de naam voor Siddharta Gautama. Boeddha betekent: de Verlichte. Hij leefde ongeveer 2500 jaar geleden in het gebied dat nu India heet.
Negatieve gevoelens
Als zoon van de koning was hij een prins. Hij had een leven van overvloed. Alles wat hij zich kon wensen had hij. Toch was hij niet tevreden en leidde hij aan dezelfde gevoelens als anderen. Ondanks de luxe waarin hij leefde voelde hij zich leeg van binnen. Hij leerde mediteren, een oefening die lijkt op bidden. Als je mediteert kom je tussen hemel en aarde. Je concentreert je diep.
Isolement
Hij trok zich terug, leefde ver weg van de mensen. Dat deed hij om een manier te vinden om gelukkig te worden en te blijven. Dat lukte hem toen hij 35 werd. Hij was verlicht.
Hij ging het hele land door en kreeg leerlingen. Aan hen leerde hij hoe ze gelukkig konden zijn en in harmonie konden leven.
Boeddha’s erfenis
Op zijn 80ste stierf Boeddha. Hij liet een volledige leer achter. Daarin staat hoe Boeddha over de wereld denkt. Waarom alle pogingen om gelukkig te blijven zullen mislukken. Dit noemde hij de vier edele waarheden.
Regels voor boeddhisten
Het Boeddhisme schrijft regels voor waar Boeddhisten zich aan moeten houden. Niet doden, niet stelen, niet liegen, geen alcohol en drugs gebruiken, geen seksueel wangedrag vertonen.
Als het gaat over energie in spiritualiteit wordt er vaak levensenergie bedoeld. Helende aanraking, door handoplegging bijvoorbeeld. Bij een energiedrank gaat energie juist over het lichamelijke. Het zijn alle suikers die je energie moeten geven. Zo’n energiedrankje is ook een knipoog naar de energie in het Boeddhisme. Misschien is dat wel de reden dat de energiedrankjes onder Boeddha staan. De energie van de drank staat lager in rang dan de energie van Boeddha.
Pawel wordt geboren in Polen. De naam Pawel is de Slavische versie van Paulus en komt vooral voor in Slavische landen. De betekenis is klein, bescheiden.
Voor de beelden en installaties die Pawel maakt, gebruikt hij allerlei materialen. En ook allerlei beeldhouwtechnieken. Gieten, modelleren en snijden. Pawel zoekt de grenzen op. Hij wil weten: wat kan wel en niet in de beeldhouwkunst? Zijn kunstwerken zijn daarmee ook eindresultaten van zijn onderzoek.
Red Bull geeft je vleugels. Het zijn woorden die behoorlijk goed bij dit werk passen.
Een yogi is iemand die yoga beoefent.
Maar niet heus. Het beeld is gemaakt van kunststof en een glanzende siliconen laag eroverheen. De glans laat het porselein lijken. Waardoor het duurder en luxer lijkt dan het is. Met die kunststoffen wil Pawel ons wijzen op de slijtage. Op een gegeven moment is het beeld ‘moe’. Dit duidt op vergankelijkheid, alles wat op een gegeven moment verdwijnt. Dat kun je weer mooi in verband brengen met het Boeddhisme. Bij het Boeddhisme is het de bedoeling dat je leert te onthechten om gelukkig te worden. Je niet vast te klampen aan spullen, mensen, reputatie. Want al deze zaken zijn volgens Boeddha vergankelijk.
Pawel houdt ervan om bestaande voorwerpen te veranderen. Zodat je ze op een nieuwe manier gaat bekijken. Dat doet hij met dit kunstwerk ook…
Pawel vraagt zich af waar de sokkel op slaat. Het voetstuk is zo’n ding om te laten zien: dit is heel erg belangrijk. Dat vindt Pawel niet. Hij vindt de sokkel maar een sukkel! Daarom wil hij het voetstuk van het voetstuk plaatsen, de belangrijkheid ervan weghalen. Dat doet hij door de sokkel van flesjes te maken. Weg met dat heilige idee
De energiedrankjes zijn een knipoog naar het boeddhisme. Want daarin wordt lichamelijk en geestelijk energie belooft als je op een bepaalde manier leeft. Maar dat is dus een ander soort energie dan in deze drankjes verstopt zit.
Welk werk maakt je droevig en waarom?