Andy Warhol

Campbell Soup II Tomato-Beef Noodle

Coca Cola & Campbell
Andy richt zich op waar hij van houdt: filmsterren en dollarbiljetten. Maar ook Coca Cola en Campbell soep.
Steeds weer soep

‘Ik dronk soep van Campbell. Ik at iedere dag, twintig jaar lang, dezelfde lunch…steeds opnieuw hetzelfde,’ zegt Andy. Hoe zou jij het vinden om twintig jaar dezelfde soep te eten tussen de middag?

Prins Andy

Een bijnaam voor Andy was de zilveren prins van de pop. Andy versierde zijn werkruimte met zilverpapier en hij liet zilveren ballonnen op. Zijn stijl was een reactie op de serieuze kunst met weinig kleur.

Namendans
Andy heette eigenlijk Andrew Varhola. Hij was de zoon immigranten uit Tsjecho-Slowakije. Toen de familie Varhola naar Amerika vertrok veranderden ze de naam in Warhola. In 1949 ging Andy naar New York. Daar ging hij werken in de wereld van reclame en tijdschriften.
Kies zelf een verpakking!

Stel dat jij een kunstwerk zou maken van een verpakking. Zoals Andy heeft gedaan met soepblikken. Welke verpakking zou je dan uitkiezen? En: hoe zou je dat kunstwerk dan maken?

De Fabriek

Andy had een atelier in New York. Hij noemde het ‘de fabriek.’ Dat werd een ontmoetingsplek voor allerlei beroemde kunstenaars, muzikanten en filmsterren en fotomodellen. Het wemelde er van de bijzondere types.

Fabrieksmeisje
Er is een film gemaakt over het atelier van Andy: Factory Girl, oftewel ‘Fabrieksmeisje.’
Andy Warhol eating a burger

LAM bezoeker Niek vertelde ons dat er op youtube een prachtige video is waar Andy een hamburger eet. Een filmpje dat in deze zaal natuurlijk niet mag ontbreken dus bij deze:

 

Klik hier om de video te bekijken.

Kijk eens anders

Zet een timer en bekijk een kunstwerk 3 minuten. Blijf kijken! En iets nieuws of anders gezien?

Hier staat de locatie waar je nu bent. Een enkele keer wijkt deze locatie af van je werkelijke positie.

Dit heeft geen gevolgen voor jouw tour. Alle kunst in deze zaal zit wel gekoppeld aan deze locatie. Kies dan via vrij rondlopen de zaal waar je bent.

 

BG 1 2 3