Richard Estes

Checkout

Happy Valentine

Alle hartjes die je bij de kassa’s ziet zijn voor Valentijnsdag. Die dag ken je waarschijnlijk wel, hij wordt op 14 februari gevierd. Het is een feest dat is komen overwaaien uit Amerika.

De laatste jaren is Valentijn bijna net zo populair in Europa. Mensen om wie je geeft geef je cadeautjes. Chocola, bloemen. Of je stuurt degene op wie je verliefd bent een kaart. Als je dat extra magisch wil maken kun je je naam er niet onder zetten. Zodat degene aan wie jij je kaart hebt gestuurd denkt: van wie heb ik dít nou gekregen??

Verhuizing
Richard werd geboren in Kewanee, een kleine plaats in Amerika. Maar hij vertrekt al snel met zijn familie naar Chicago. Daar gaat hij van 1952 tot 1956 naar de kunstacademie.
De wereld van de stad
In de jaren ’80 schildert Richard landschappen. Niet zoals van bergen of weilanden met bloemen, zoals je misschien wel kent. Nee, van steden. Ook de stad is een omgeving die door ons wordt bekeken en dus een landschap. Richard koos onder andere de Italiaanse stad Florence en de Franse hoofdstad Parijs.
Kunst zonder mensen er in
Richard maakt werk waarin mensen op straat bijna nooit voorkomen. Als er al een mens te zien is, dan is het anoniem. Dus dat je niet weet wie het is op dat schilderij, een onbekende.
Richard houdt van Maine

In de jaren ‘90 schildert Richard een serie zeegezichten. Hij maakte deze schilderijen aan de kust van Maine. Dat is helemaal in het noordoosten van Amerika.

De kust daar heeft allemaal wilde rotsen en vuurtorens, zoals in een sprookjesachtig prentenboek. Als Richard niet in New York is gaat hij hier heen.

Tweeling?

In 1976 maakt Richard een van zijn beroemdste schilderijen: dubbel zelfportret. Als je goed kijkt zie je Richard twee keer. Ook kun je zien hoe hij de weerspiegeling van de ramen gebruikt om de diepte in het schilderij groter te maken.

Het dubbelportret van Richard

Overdrijven
Vaak overdrijft Richard de kleine dingen, de details. Dat doet hij door gespiegelde voorwerpen en weerspiegelingen te gebruiken.
Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet en het is...?
Bij Checkout zie ook dat vervreemdende effect van spiegels. Wat zie je nou echt en wat wordt bepaald door spiegels? Je weet niet of je je blik kunt vertrouwen. En hoe het allemaal zit in deze kosmos, in dit wereldje. Het is een raadselachtig spel van richtingen.
Geld verdienen
Richard werkte 10 jaar lang als commercieel kunstenaar. Dat deed hij voor uitgeverijen in New York in Spanje. Die uitgevers gaven Richard een opdracht en hij ging ermee aan de slag. Toen hij genoeg geld had gespaard ging hij doen wat hij het liefst wilde: zelf schilderijen schilderen.
Drie keer werd Richard gevraagd...
Om kunst te maken namens Amerika. Voor belangrijke kunstevenementen: in Venetië en Basel. Dat was in de jaren ‘70.
Eigenlijk ...

Wilde Richard architect worden. 

Kijk eens anders

Stel je eens voor dat het kunstwerk in je huis zou mogen staan. Waar zou je het dan neerzetten of ophangen?

Hier staat de locatie waar je nu bent. Een enkele keer wijkt deze locatie af van je werkelijke positie.

Dit heeft geen gevolgen voor jouw tour. Alle kunst in deze zaal zit wel gekoppeld aan deze locatie. Kies dan via vrij rondlopen de zaal waar je bent.

 

BG 1 2 3