Les Deux Garçons

Kwatta Delicieuse

Een Franse naam

Het kunstenaarsduo dat dit werk gemaakt heeft een Franse naam, maar eigenlijk zijn ze gewoon Nederlands. Het duo bestaat uit Roel Moonen en Michel Vanderheijden van Tinteren. Als jij een kunstenaarsduo zou vormen met iemand, met wie zou dat dan zijn? En wat zou jullie naam zijn?

Maastricht

Roel en Michel ontmoette elkaar op de kunstacademie. Ze werden door anderen gewezen op elkaars werk, omdat het zo op elkaar leek. 'Eerst vind je het vervelend, dat een ander soortgelijke dingen maakt. Maar we zagen zelf ook meteen de verwantschap' zegt Michel. Sinds 2000 werken ze samen onder de naam Les Deux Garçons.

Zielig

De dieren die Roel en Michel gebruiken voor hun kunst zorgen ervoor dat mensen wel eens boos worden. Hoe durven ze? Die arme dieren. Roel en Michel snappen dat wel. ‘Als we dan uitleggen dat de dieren nooit voor de kunst worden gedood, maar we alleen beesten gebruiken die een natuurlijke dood zijn gestorven, luwt de verontwaardiging meestal' zegt Roel.

Vriezer

Je vraagt je misschien af, hoe komen Roel en Michel aan al die dieren? Roel en Michiel kopen of krijgen ze van de dierenarts in de buurt, of van de dierentuin. Vanwege hun succes krijgen ze steeds minder vaak dieren. De dierentuinen weten dat het goed gaat en vragen dus flink wat geld. Bij de dierenarts is het vaak wat makkelijker. 'Overleden dieren gaan daar meteen de vriezer in. Eén keer per maand komt het destructiebedrijf om ze te cremeren. De arts vraagt soms aan de eigenaren of wij hun huisdier voor onze kunstwerken mogen gebruiken' zegt Michel.  

Thuis hebben Roel en Michel ook dieren in de vriezer liggen. Het zou zomaar kunnen dat je de vriezer opendoet en je twee kittens tussen de kipfilet ziet liggen. Hoe zou jij reageren als je dat zou zien?

Samenwerking

Roel en Michel zetten de dieren die ze gebruiken niet zelf op. Daarvoor gebruiken ze een preparateur. Die doet dat werk voor Roel en Michel. Ze werken al jaren samen met hetzelfde familiebedrijf, dat is heel fijn zegt Roel want ‘zij hebben een goed netwerk. Om exotische of beschermde dieren te kunnen gebruiken, moet je officiële papieren hebben. Dat regelen zij.’ ‘Wij snijden dus niet zelf, maar staan er wel met onze neus bovenop' zegt Michel.

De preparateur vilt de dieren, zodat alleen de huid overblijft. Die wordt dan gevuld met kunststof en verstevigd met ijzerdraad. Er zit dus niets meer in van het oorspronkelijke beest alleen de huid wordt gebruikt.  

Kwatta

Die pot die je ziet, daar zat chocoladepasta in. Nutella ken je waarschijnlijk wel, maar ken je het merk Kwatta ook? Het bedrijf werd in 1877 opgericht door twee Nederlanders, de een was bakker en de ander had een cacaoplantage in Suriname. De cacao die werd gebruikt voor het maken van de chocolade kwam van de cacaoplantage in de buurt van Paramaribo. De plantage heette Kwatta.

In 1972 werd het bedrijf overgenomen door een Belgisch eigenaar. Tegenwoordig is het merk eigendom van Heinz, die van de ketchup. In België vind je tegenwoordig nog Kwatta chocoladepasta, hagelslag en cacaopoeder. De pot ziet er nu wel anders uit.

Kwatta

Kijk eens anders

Stel je eens voor dat de dingen op het kunstwerk personages zijn. Beschrijf deze en laat ze samen een avontuur beleven.

Hier staat de locatie waar je nu bent. Een enkele keer wijkt deze locatie af van je werkelijke positie.

Dit heeft geen gevolgen voor jouw tour. Alle kunst in deze zaal zit wel gekoppeld aan deze locatie. Kies dan via vrij rondlopen de zaal waar je bent.

 

BG 1 2 3