Stijn Rietman

Orange

Het gewone verbijzonderen

Op dit schilderij licht Stijn het gewone uit, waardoor het iets speciaals wordt. Dat doet Stijn vaker. Bij zijn schilderij ‘No 66’ past hij dit idee ook toe. Je ziet een plastic lepeltje om ijs mee te eten.

Stijn en Albert Einstein

‘Wat ons allen bindt is waarnemen. Wat ons doet verschillen van elkaar is de mate van verwondering hierover,’ zegt Stijn.
De wereldberoemde natuurkundige Albert Einstein was dat met Stijn eens. Hij formuleerde het net anders: ‘Er bestaan slechts twee manieren om je leven te leiden. De ene is alsof niets een wonder is. De andere is alsof alles een wonder is.’
Het een is niet beter dan het ander. Maar het is misschien leuker om zo nu en dan bij de dingen stil te staan en je te verwonderen. Over alle kunstwerken in het LAM, de gloed van de zon op je huid, dat je ademhaalt.

Nabijheid

De onderwerpen die Stijn kiest voor zijn schilderijen komen uit zijn directe omgeving. Er is zelden lang naar gezocht.

Spannend ambacht

Stijn schildert realistisch. Wat je ziet op zijn kunstwerken is gebaseerd op hoe het er in werkelijkheid uitziet. Toch wil dat niet zeggen dat hij precies maakt wat hij ziet.
‘Als schilder manipuleer je de realiteit altijd in meer of mindere mate. Je bepaalt het beeld, laat iets weg of voegt toe. Je geeft het geheel een andere sfeer of zorgt voor extra lading. Dat maakt dit vak zo boeiend,’ zegt Stijn.

Noord-Nederland

Stijn is geboren in het Friese dorp Drachten en studeert aan de Academie Minerva in Groningen. Dit schilderij hing op een tentoonstelling in het Drents Museum in 2016.

Leermeester

Tijdens zijn eindexamenjaar gaat Stijn in de leer bij schilder Pieter Pander. Daar leert hij een heleboel van.
'Ik denk dat Pieter mij in technische zin het meest heeft geleerd', zegt Stijn.
Je kan de invloed van Pieter dan ook goed zien bij de vroege schilderijen van Stijn.

Steeds meer leegte

Stijn schildert ook stillevens. Hij vindt dat niet alles lief en braaf hoeft te zijn. Alledaagse voorwerpen krijgen een eigen podium doordat Stijn ze schildert met veel aandacht voor details. Hij laat veel weg. In zijn composities speelt leegte een steeds grotere rol. Dat zorgt voor een vervreemdend, misschien ongemakkelijk gevoel. Stijn zoekt graag het spanningsveld op.

Smaakherinnering

Heb je wel eens een oranje Tic-Tac gegeten? Kun je de smaak voor de geest halen terwijl je hier staat?

Kijk eens anders

Welk werk maakt je vrolijk. Beschrijf waarom

Hier staat de locatie waar je nu bent. Een enkele keer wijkt deze locatie af van je werkelijke positie.

Dit heeft geen gevolgen voor jouw tour. Alle kunst in deze zaal zit wel gekoppeld aan deze locatie. Kies dan via vrij rondlopen de zaal waar je bent.

 

BG 1 2 3