Caspar Berger

Should I stay or Should I go / Self-portrait 46

De kunst van beslissen

Het hele leven bestaat uit keuzes maken. Stap ik vooruit in het onbekende of blijf ik stilstaan? Ga ik links of rechts, zeg ik ja of nee, is het goed of is het slecht?
De keuzevrijheid die we als mens hebben kent voordelen, maar zadelt ons ook meteen op met verantwoordelijkheden. En die brengen twijfels. Dit kunstwerk speelt met die twijfel. De aarzeling biedt de mogelijkheid om spijt te hebben en de appel in het videowerk weer terug te hangen. Alsof er niets is gebeurd. Maar er is een probleem: gedane zaken nemen geen keer. Daaruit vloeit de vraag die de titel is van dit kunstwerk: moet ik blijven of moet ik gaan?

Focus

Hoe indrukwekkend een foto of een schilderij ook is, bewegend beeld is aantrekkelijk. Mensen kijken nou eenmaal graag naar iets of iemand die beweegt. Wat gebeurt daar? Dat willen we weten. Of we vinden het gewoon mooi, lelijk, vreemd wat we zien. Zodra de appel in dit videowerk wordt geplukt, kan het zijn dat je andere dingen ziet dan op het moment dat hij geplukt wordt.

Spiegeltje, spiegeltje

Het valt je misschien niet direct op, maar het beeld is gespiegeld.

Inktvlekken

De Rorschachtest, ook wel de inktvlekkenmethode (RIM) genoemd, is een psychologische test die door Hermann Rorschach is bedacht in 1921. Deze test bestaat uit tien kaarten waarop een abstracte afbeelding te zien is. Die platen zijn gemaakt door een papier met inktvlekken. Deze platen worden dubbelgevouwen, waardoor er een symmetrische afbeelding ontstaat. De test is gebaseerd op de neiging die mensen hebben om dingen en dieren te zien in abstracte beelden. In de test wordt een afbeelding van inktvlekken gebruikt. Je zou het werk van Caspar ook zo kunnen benaderen. De belangrijkste categorieën bij de test zijn plaats, vorm, inhoud (wat zie je), populariteit en originaliteit, organisatie en structuur. Ook determinanten spelen mee. Dat wil zeggen, wat bracht je op het idee: beweging, kleur, vorm of schaduwwerking? Wat jij in het beeld van de Rorschachtest ziet, zegt iets over wie jij bent. Dat is het idee.
Speciaal opgeleide psychologen proberen via de Rorschachtest de karakters van hun patiënten te begrijpen. Rorschachtests kunnen maar heel af en toe worden gebruikt. De methode voldoet niet aan de wetenschappelijke eisen. Toch is het leuk om zo naar een kunstwerk zoals dit te kijken. Praat eens met degene naast je over hoe jij dit beeld ziet. Jullie zien vast iets anders.

Uitzicht over de Keukenhof

Dit videowerk zou net zo goed een venster kunnen zijn waardoor je over het landgoed en de Stationsweg uitkijkt. Daarachter ligt de plek waar elk voorjaar de bloemententoonstelling plaatsvindt. Probeer eens naar het kunstwerk te kijken alsof het een raam in de muur is. 

O nee, toch niet

Het plukken van de appel in dit video kunstwerk laat zien dat je je kunt vergissen. Eerst denk je: ha, een lekkere appel! Je plukt hem en hebt er ineens helemaal geen zin meer in.

An apple a day

An apple a day keeps the doctor away. Het is een oud Engels gezegde. Het klopt. In een appel zitten veel voedingsvezels, die goed zijn voor de spijsvertering. De appel bevat pectine, die de hoeveelheid cholesterol in het bloed verlaagt. Verder bevat de appel veel kalium, de stof die zorgt voor een goede vochtbalans en bloeddruk. Ook zorgt kalium voor een optimale spierwerking. Appels hebben veel antioxidanten in zich, die vrije radicalen aan zich binden. Vrije radicalen beschadigen onder andere DNA en eiwitten in het lichaam. Geen gekke vrucht, al met al.

Unieke beelden

Caspar is een kunstenaar die allerlei verschillende werken maakt. In meerdere kunstvormen. Hij heeft een serie zelfportretten gemaakt. Dat is in de geschiedenis van beeldhouwkunst zeldzaam. Voor het kunstwerk Skeleton (betekenis: Skelet) heeft hij een CT-scan laten maken van zijn lichaam. Zo’n CT-scan is een computertomografie, waarmee een lichaam wordt onderzocht. Via een 3D-print ontstond er een zeer nauwkeurige kopie van Caspars skelet. De modellen van Caspar worden door mallen van siliconen omgezet naar beelden van goud, zilver en brons.

Kijk eens anders

Welk werk maakt je vrolijk. Beschrijf waarom

Hier staat de locatie waar je nu bent. Een enkele keer wijkt deze locatie af van je werkelijke positie.

Dit heeft geen gevolgen voor jouw tour. Alle kunst in deze zaal zit wel gekoppeld aan deze locatie. Kies dan via vrij rondlopen de zaal waar je bent.

 

BG 1 2 3